Portugal: Algarve


 


Faro

Loulé

Lagos
De Algarve, een ongewone, wat exotische, naam voor een kuststreek die zich in het zuidwesten van Portugal situeert. De Algarve heeft echter meer te bieden dan louter strand. Ook het hinterland van deze regio oogt bekoorlijk en verrassend mooi. Je ontdekt er nog authentieke, romantische, schier ongerepte landschappen. Met bergen, bossen en veel pijnbomen. En ingeslapen witte dorpjes, waar de lokale bevolking nog echt gastvrij en bijzonder vriendelijk is. De kust geldt ongetwijfeld als een van de mooiste van Europa. Grillige, indrukwekkende rotspartijen wisselen er voortdurend af met goudgele zandstranden en idyllische kleine baaien, die soms goed verscholen liggen. De kuststrook van de Algarve is ongeveer 150 km lang en de regio reikt tot 50 km diep in het hinterland. In het westen en het zuiden grenst de Algarve aan de Atlantische Oceaan, in het oosten vormt de brede Rio Guadiana de grens met Spanje. De Algarve ligt dus ingesloten door water. Ongeveer één miljoen mensen woont in de regio, zij leven nu voornamelijk van het toerisme. Breng zeker ook een bezoekje aan Faro, de hoofdstad van de regio die op een 2000-jarige geschiedenis terugblikt. De Algarve geldt ongetwijfeld als een ideale bestemming voor gezinsvakanties. 
 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 
Faro
Provinciehoofdstad met middeleeuwse stadsmuur. Diverse fraaie kerken waaronder de kathedraal Sé, een mengeling van gotische stijl met barok, de Sao Pedro kerk, met een opmerkelijk tafereel van het Laatste Avondmaal, het 17de-eeuws bisschoppelijk paleis, het senhora da Assunçao klooster, het regionaal etnografisch museum, het maritiem museum en het Museu Antoniano (bij de Sano Antonio do Alto-kapel). Opmerkelijk is ook de kerk Sao Francisco, uit de 18de eeuw, versierd met prachtige azulejos die het leven van de heilige verhalen. Ook het Natuurpark Ria Formosa, het belangrijkste en meest authentieke in de Algarve, nodigt uit voor een verkenning.

Loulé
In het hinterland van Faro. Een van de oudste plekjes in de Algarve, met veel smalle en nauwe straatjes, met een bekende en druk bezochte (boeren)markt op zaterdag.

Lagos
tadsmuren uit de 15de eeuw. Enkele magnifieke kerken zoals de S. Sebastiao-kerk (met azulejos uit de 17de en 18de eeuw, fraaie portalen), de Santa Maria-kerk en de Misericórdia-kerk (16de-19de eeuw). Interessant zijn verder het regionaal museum, het paleis van de gouverneur, het Pau de Bandeira-fort (met prachtig uitzicht op stad en zee) en de oude slavenmarkt. Gezellige jachthaven.

Alvor
Schilderachtig dorpje in de buurt van Lagos met tal van witte huisjes, pittoresk kerkje, druk toeristencentrum (ooit Romeinse haven en later Moors stadje).

Monchique
Diep in het hinterland, tegen het hoogste gebergte van de regio. De Misericórdia-kerk (barok altaar) en de 17de-eeuwse Senhor do Pé da Cruz-kapel. In de buurt thermale plaatsen Caldas de Monchique en Fóia (900 m hoog, prachtig panorama op zee).

Olhao
Vissersstad met lage, vierkante huizen (Moorse invloeden) en de fraaie Nossa Senhora dos Aflitos-kapel. In de buurt liggen de Romeinse ruïnes van Milreu.

Portimao


Vissersstad. Colégio-kerk, gemeentehuis, moederkerk, vesting Santa Catarina de Ribamar en de ruïnes van Abicada.
Silves. Sporen van diverse culturen. De gotische kathedraal werd gebouwd op de fundamenten van een oude moskee. Kerken zoals de Nossa Senhora dos Mártires-kapel en de Misericórdia kerk.
Archeologisch museum (met zeldzame Mohammedaanse cisterne).

Tavira
Stadje op nauwelijks een 20-tal km van de Spaanse grens, omgeven door uitgestrekte stranden, Romeinse brug en oude watertoren zijn zeker een bezoekje waard! Kerken (meer dan dertig!): Santa Maria do Castelo António (13de-18de eeuw), Misericórdia (renaissancestijl), Nostra Senhora das Ondas (17de eeuw). Verder middeleeuwse huizen langs de Travessa de D. Brites. In het nabijgelegen gehucht Luz eeuwenoud bedevaartsoord. 

Vilamoura
Druk bezocht en populair vakantieoord waar tal van bekende personen uit de jetset hun vakantie doorbrengen. Waaier sportmogelijkheden, thermaal oord, grote jachthaven. In de buurt ligt Quarteira, een oud vissersdorp dat zijn charme van weleer wist te bewaren.
                           

Sagres
De beroemde Escola de Navegadores (de zeevaartschool, opgericht door de infante Henrique, vijf eeuwen geleden, ze ligt aan de oorsprong van de roem van de Portugese ontdekkingsreizigers); indrukwekkend 14de-eeuws fort van Hendrik de Zeevaarder, in de buurt het meest zuidwestelijke punt van continentaal Europa, kaap Sao Vicente (weids en spectaculair zicht op de oceaan).

Albufeira
Ongetwijfeld een van de meest populaire vakantiecentra in de Algarve. Met een bruisend nachtleven. Hoewel het een snelle groei kende, kon het zijn authenticiteit goed bewaren. Het is een mooi stadje, met veel oude gebouwen, tegen een bergwand aanleunend, met rode kliffen en een intact gebleven centrum. Tot de blikvangers behoort het kasteel. Op 8 km van het centrum is er ook een waterparadijs met zeehonden- en dolfijnenshows en aquariums met haaien.
 


ONTSPANNING

Stranden
De Algarve pronkt met tal van prachtige stranden, te veel om op te noemen. Een beknopte selectie. Albufeira: erg mooi zandstrand, en her en der kleine baaien.

Vilamoura
een zandstrand van 3 km.
Quarteira
gezellige zeepromenade en een kilometerslang strand.
Armaçao de Pera
paradijs voor zonnekloppers. Hier, tussen Portimao en Albufeira, vind je het langste strand van de Algarve, ook mooie tuinen en een bloemenrijke esplanade.
Cabanas
bij het brede strand hoort een (lage) duinengordel.
Kindvriendelijke stranden
- Praia da Amoreira, in het zuidwesten, bijna verlaten (een lange weg voert erheen).
- Praia da Galé, in de buurt van Albufeira en Armaçao da Péra, vrij rustig,
  verschillende kleinere stukjes strand die iets intiems hebben en ideale speelplaatsen zijn.
  Veel schelpen!
  Sommige stukjes strand zijn ideaal voor één gezin.
- Olhos d'Água, ten oosten van Albufeira, fijn zandstrand, veel strandplezier voor kinderen.

Shoppen
In iedere plaats vind je wel een of meer supermarkten, al mag je die lang niet altijd vergelijken met die bij ons. Ook kleinere winkeltjes gebruiken graag het woord supermarkt. Aan souveniertjes en souvenirs is er lang geen gebrek. Het is dan ook vaak moeilijk een keuze te maken uit het ruime aanbod.

Vlechtwerk (o.a. eimandjes, kleine mandjes enz), aardewerk (verspreid over de hele Algarve zijn er vermaarde pottenbakkerijen o.a. in Lagoa, Loulé, Tavira die vooral de meest verscheiden gebruiksvoorwerpen produceren), siersmeedwerk en kantwerk (traditie o.a. in Olhao, Azinhal) zijn typische souvenirs en streekproducten. Lederwaren zijn ook een populair souvenir (vooral sandalen met rubberen zolen, maar ook riemen, laarzen, rugzakken). Sieraden uit goud zijn geliefd (het Portugese goudwerk geniet in Europa een stevige reputatie).

Culinaire souvenirs zijn kleurrijke olijfolieflessen, hammen, Medronho (sterke drank van de vrucht van de aardbeiboom), en diverse wijnen en natuurlijk Porto.

Sport
De grotere badplaatsen bieden een ruim aanbod aan watersport, van waterski over duiken, snorkelen en surfen tot zeilen. Leuk voor kinderen is dat ze hier kunnen leren snorkelen vanaf jeugdige leeftijd (7 jaar) in beschut water! Duikcursussen kunnen vanaf 12 jaar.
Joggen kan hier naar hartelust net als tennissen. Vooral de omgeving van Sagres is een paradijs voor sportvissers - vooral voor diegenen die op grote vissen jagen (in de buurt van Faro werd voor enkele jaren de zwaarste marlijn van de Atlantische Oceaan gevangen, hij woog 700 kg!). Verder zijn er in de Algarve een tiental manéges waar je kunt leren paardrijden.

Algarve is echter ook - en vooral - een echt golfparadijs. Bakermat is het golfterrein van Penina, meesterwerk van veelvoudig winnaar van de British Open, Sir Henry Cotton. Inmiddels kun je op bijna twintig golfterreinen in de Algarve terecht. Alleen al in een straal van amper 10 km tussen Albufeira en Vilamoura situeren zich zes kwalitatief hoogstaande golfterreinen. En dan is er nog het San Lorenzo golfterrein, in Quinta do Lago, dat beschouwd wordt als het op één na beste golfterrein in continentaal Europa. Ook voor beginners zijn er veel mogelijkheden tegen interessante prijzen.
 
ETEN EN DRINKEN
 
Vis domineert uiteraard de gastronomie in Algarve met voorop de sardine en de lokale makreel. Portugezen verkiezen gegrilde sardines met een tomatenslaatje. Typisch is de caldeirada, een vissoep met alles erin wat op het moment op de markt te krijgen is. Een lokale lekkernij is gevulde inktvis. Verder ook veel schelp- en schaaldieren, langoesten. In het binnenland staan steviger gerechten op de kaart met vooral bonen, erwten en vlees (wild is geliefd en gegrilde kip - de Frango piri piri, ingesmeerd met paprikamarinade). Bacalhau (stokvis) staat natuurlijk ook op de meeste kaarten en dit in diverse bereidingswijzen, in de Algarve bereiden ze deze met veel knoflook, uien en aardappels in de pan. Typisch is ook cozido portugues, een stoofpot met diverse vleessoorten, en leitao, speenvarken aan het spit gebraden. Amandelen spelen, vaak met vijgen, een belangrijke rol in de lokale patisserie en typisch is ook de pompoenkoek. De landwijnen zijn heerlijk maar hebben vaak een hoog alcoholgehalte.

KINDVRIENDELIJKE ACTIVITEITEN

De vele strandmogelijkheden uiteraard en ernaast een ruim aanbod: diverse waterpretparken (o.a. in Alcantarilha ten oosten van Lagoa, Malibu bij Quarteira mét een heuse racebaan voor kinderen). Verder Krazy Golf speciaal voor kinderen nabij Algoz. De boemeltrein naar het strand van Pedras d'el Rei (nabij Tavira), de dierentuin en amusementspark Zoomarine in Guia nabij Albufeira. 
 
FEESTDAGEN EN EVENEMENTEN
 

Er zijn tal van lokale feesten en evenementen in de zomermaanden. Carnaval wordt ook duchtig gevierd, vooral in Loulé (beroemde optocht).

PRAKTISCHE INFO  
 
Taal
Portugees, maar gezien het toerisme is Engels er de tweede taal (zeker in de toerismesector).

Telefoneren
Bellen met de GSM stelt nauwelijks problemen (behalve in het hinterland, soms geen goede verbinding). Informeer je voor de afreis bij je provider.

Tijdsverschil
In de Algarve is het één uur vroeger dan in België.

NUTTIGE LINKS 
 
www.rtalgarve.pt - (trage) website van de regionale dienst voor toerisme, o.a. in Engels en Duits, met veel informatie.

www.portugal.org - de site van de officiële Portugese dienst voor handel (en toerisme) (Engels).

www.portugalinsite.pt
- officiële toeristische website van Portugal, o.a. in het Engels en Duits.
© 2005-2006 Algarve Real Estate - Afgedrukt op: - Bezoek ons op www.algarve-real-estate.be