Algarve OOST

OOST ALGARVE :van de hoofdstad Faro tot aan de Spaanse grens bij Villa Real do St Antonio, ook wel de Sotavento (lijzijde) genoemd, waar de wind aanzienlijk minder hard waait dan westelijker aan de Barlavento (loefzijde). Oost Algarve is het meest oorspronkelijke kustgebied van de Algarve met, dankzij het beste klimaat, een subtropische plantengroei en prachtige bloesems in het voorjaar.

NATUUR EN STRANDEN

Kenmerkend voor de Oostzijde is wat u vanuit het vliegtuigraampje al kunt zien; het langs de kust gelegen natuurgebied Ria Formosa wat zich uitstrekt van Faro tot voorbij Tavira.
Vandaar ook dat de mooie, brede en lange stranden, vaak gekoppeld aan duinen, op eilanden gelegen zijn, die je met een bootje kunt bereiken.
Vanuit Olhao en Fuseta kunt U overvaren naar de mooie vakantie eilanden Ilha da Armona en Ilha da Culatra met gezellige aankomstplaatsjes waar U ook de nodige horecavoorzieningen aan zult treffen.
Zoals ook aan het 10 kilometer lange brede zandstrand van Ilha da Tavira, bereikbaar per boot vanaf de kade van Tavira. Maar ook lopend of met een 2 wagens boemeltreintje bereikbaar het Praia da Barril met uitstekende strand en horecavoorziening. Vertrekpunt bij het aan het duinpad gelegen parkeerplaats van bungalowpark Pedras del Rei te Santa Lucia bij Tavira.

Verder naar het oosten tot aan de Spaanse grens vindt u meer badplaatsen waar u lopend of met de auto direct bij het strand of de boulevard kunt komen. De grootste plaats is Monte Gordo met een mooie boulevard en een casino. ’s Zomers een gewilde badplaats, ’s winters beduidend minder levendig. Ook zeer geliefd bij Nederlanders voor bridge vakanties.
Een moderne badplaats die je haast aan de Belgische kust zou verwachten.
Een lange, brede boulevard met restaurants en cafés waaronder 2 Nederlandse eetcafés, waar je ook gezellig voetbal, tennis of de Tour de France op tv kunt kijken.
Monte Gordo ligt naast Villa Real St. Antonio aan de Spaanse grens. Deze stad wordt ook wel klein Lissabon genoemd door de herbouw na de aardbeving van 1755 door Marquis de Pombal. Met een stratenpatroon volgens een schaakbord naar voorbeeld en met materialen uit Lissabon. Deze stad is geliefd bij de Spanjaarden die hier boodschappen komen doen in de vele textiel winkeltjes.

SPANJE
Aan de overzijde van de rivier de Guadiana ligt Ayamonte welke u per boot of via de snelwegbrug kunt bereiken. Dus voor wie behoefte heeft aan een middagje winkelen (na 16.00 uur) of een gezellig avondje uit in de het scheepskwartier met de oude havenpanden, is dit een aanrader tijdens uw vakantie. Overigens is via de snelweg IP1 de beroemde stad Sevilla zeker binnen 2 uur bereikbaar en de gezellige stad Huelva binnen 1 uur.

OMGEVING
Een leuke dagtrip is een boottocht op de rivier de Guadiana naar het plaatsje Alcoutim, gedomineerd door een kasteel, en naar in het tegenover gelegen San Lucar in Spanje.
Ook te doen met de auto, langs het stuwmeer Barragem Berliche en Barrachem de Odeleite zodat u volop kunt genieten van de prachtige natuur. U kunt de toeristische route vervolgen via het binnenland langs o.a. Vaqueiros met het openlucht mijnpark Cova dos Mouros Parque Mineiro.
Ten noorden van Villa Real ligt de burcht Castro Marim met een kasteel uit 1319 opgenomen binnen de muren van haar opvolger uit de 17e eeuw welke 6 x zo groot is. Op de tegenoverliggende heuvel ligt Fort Sebastiao uit de 17e eeuw wat deel uitmaakt van een complex van verdedigingsmuren.AAN DE KUST
Wissel uw strand vakantie eens af met een bezoekje aan andere stranden zoals Praia Verde waar de pijnbomen tot aan het strand groeien wat een aangename geur geeft.
Ook Praia Monta Rota is erg geliefd.
Het strand van Altura erg geschikt voor gezinnen met kinderen.
Heel bijzonder is Ilha da Tavira, te bereiken met een veerbootje vanaf de kade van Tavira. Een prachtig strandeiland met 2 leuke restaurant straatjes en een nabij gelegen naturisten strand.
Ook aan te bevelen Praia da Barril bij Santa Lucia bij Tavira.
Tavira wordt ook wel het Nederlandse stadje in de Algarve genoemd omdat in die streek veel Nederlanders wonen of een 2e huis hebben.
In de maand juli is er een muziekmaand met een gezellige sfeer op de boulevard langs de rivier en op het pleintje over de Romeinse brug. Een gezellige stad waar u ook heerlijk uit kunt gaan.

Iets ten westen van Tavira:

OLHAO –ESTOI – MONCARAPACHO

Eigenlijk vrijwel onbekend bij toeristen maar des te bekender bij woningbezitters is de omgeving ten noordoosten van Olhao.
Licht heuvelachtig met veel groen waar menige Nederlanders (en andere buitenlanders) over een vrijstaande villa beschikken. Waarbij belangrijk is dat je buiten de zomer zeker op grotere plaatsen moet kunnen terugvallen zoals Faro en Olhao omdat de Algarve ‘s winters een halve winterslaap houdt.
Olhao is een levendige stad met een grote vissershaven, veel industrie en een drukke, gezellige boulevard.
Faro is meer een kantoor- en winkelstad maar heeft een fraaie jachthaven met een gezellig plein en het fraaie ommuurde oud-Faro.
Moncarapacho, Quelfes, Estoi zijn wat kleinere plaatsjes binnen een natuurlijke omgeving waarin nog kenmerkende weggetjes uit de Romeinse tijd te vinden zijn.
Golfhotel Adolfo da Quinta in Moncarapacho noord wordt ook wel beschreven als het 2e mooiste plekje van de Algarve na Monchique.
Een bezoek aan het oude paleis van Estoi is zeker de moeite waard zoals ook het nabij gelegen Vila Romana ( Ruinas de Milreu).
Verder zult u veel plezier beleven aan de verschillende markten die roulerend door de streek gehouden worden zoals de vlooienmarkten (fleamarkets) in Moncarapacho en Olhao, de landbouwmarkten waar de boertjes hun eigen producten verkopen.
Erg populair is de zaterdagochtend markt in Olhao tot 13.00 uur.
Een gezellig aspect in deze streek is dat u in de meeste supermarkt koffie kunt drinken of dat er zelfs een lunchecounter is.
Moncarapacho is o.a. bekend om zijn goede restaurants zoals de Colibri en Caravela.
In Sao Bras is het restaurant Franca waar u heerlijk kip kunt eten.
In deze streek is uit eten gaan op de meeste plaatsen erg voordelig, zelfs in Olhao kunt u aan de boulevard diverse goede restaurants aantreffen waar de prijzen niet toeristisch zijn.

In Faro bevindt zich het fraaie winkelcentrum “Forum” wat bepaald indrukwekkend te noemen is. Op de 1e etage een aaneenschakeling van restaurants en fastfood ketens waar het tot ‘s avonds 10.00 uur erg levendig is mede door een mega supermarkt en de grote verscheidenheid aan winkels.
Faro is natuurlijk een bezoek waard om de winkelstraten bij de haven maar ook om gezellig te eten op het plein binnen de oude stadsmuren.© 2005-2006 Algarve Real Estate - Afgedrukt op: - Bezoek ons op www.algarve-real-estate.be